Во Грција е отворена истрага за фирмата на Анѓушев

1
625

Грчката телевизија Скај објавува дека се отворило истрага за купување на ЕДС на Кочо Анѓушев од страна на грчката државна компанија за електродистрибуција (ДЕИ) за 4,8 милиони евра како и заемите на фирмата во висина од 26 милиони евра.

Купувањето се случило неколку месеци пред Преспанскиот договор, при што владата никогаш не ја донела почетната цена што Анѓушев ја побарал, како и условите на договорот биле објавени во јавноста.

Според истражувањето откриено е дека парите на (ДЕИ) легнале на лична сметка на Анѓушев, додека аквизицијата била направена по предлогот на подружницата на (ДЕИ) во Албанија, каде што бил поставен поранешниот гувернер на шеќерната индустрија и извршен директор на СИРИЗА, Џорџ Ланзас.

Според информациите откриени вчера од страна на шефот на компанијата, Манолис Панагиотакис, двајца членови на одборот на директори се уште двајца обвинители во (ДЕИ).