Додека светот воведува 5G, руски научник веќе разви 6G?

0
114

Експертите разговараат за можностите за нов стандард за мобилни комуникации – 6G, кој ќе ги обедини индустриските и секојдневните паметни уреди и ќе ја претворат мобилната интерактивна телевизија во реалност. Сателитскиот интернет ќе ги пренесе основните станици во вселената и ќе се ослободиме од жиците и каблите засекогаш.

Најновиот 5G стандард за мобилна комуникација е насочен во најразвиените земји. Судските платформи се отвораат во Москва и Санкт Петербург.

Напредните комуникациски технологии нудат големи предности и се разви сериозна борба за 5G продажните пазари. Конфликтот меѓу САД и Кина доведе до апсење на генералниот директор на компанијата „Хуавеи“, која е лидер во производството на компоненти за мрежи од петта генерација.

Но, тие веќе размислуваат за 6G. Меѓународната унија за комуникации повика на размена на идеи за оваа тема.

– 6G разви 5G стандарди. Ќе биде поуниверзално, ќе ги задоволи предизвиците со кои се соочува општеството, ќе обезбеди функционирање на мобилната телевизија и Интернет-системите , рече Сергеј Макаров, руски професор за применета физика и вселенски технологии.

Сега главно користиме копнена и кабелска телевизија, а 6G ќе го преведе сето тоа во режим на мобилна телефонија.

– Мобилната телевизија ќе стане сериозен конкурент. Регионалните телевизиски компании ќе можат да формираат своја телевизиска содржина и ова е многу сериозен чекор напред од гледна точка на деловно работење и развој на интерактивни телевизиски технологии, објаснува научникот Макаров.

Новиот вид телевизија ќе биде тестиран во експерименталните 5G зони, иако бара сериозни финансиски трошоци и правен ангажман.

Следната генерација на мобилна комуникација ќе доведе до револуционерен напредок – ќе ги обедини индустриските и секојдневните работи на Интернет.

Сето ова не може да се реализира без слободни фреквенциски опсези и остануваат многу малку. За 5G и 6G се користи милиметарски опсег, вклучувајќи го и terahertz, кој се префрла на инфраред, а со тоа ќе се забрза преносот на големи количини на информации (повеќе од еден терабит во секунда), ќе се намалат одложувањата, ќе се намали големината на базните станици.

Засега, личниот сателитски интернет е многу скап: на пример, системот „Иридиум“. Ако можеме да ја направиме оваа технологија евтина и сигурна, човештвото ќе добие силно опкружување за Интернет на нештата, управување со електроника, телевизиско емитување и комуникација.