Кралицата го потпиша законот за Брегзит

0
31

Кралицата Елизабета Втора го потпиша предлог законот за излез на Велика Британија од ЕУ, кој е подготвен од Владата на премиерот Борис Џонсон, со што тој доби статус на закон.

Потпретседателот на Претставничкиот дом, Нејџел Еванс ги информира пратениците за тој акт.

Британскиот Парламент вчера го усвои предлог законот за условите по Брегзит.

Велика Британија ќе ја напушти ЕУ во 23 часот на 31 јануари. Потоа почнува преоден период, во кој Брисел и Лондон ќе ги договорат идните трговски односи.

Претходно, британското Министерство за финансии соопшти дека министерот Саџид Џавид планира на 11 март пред Парламентот да го презентира предлог буџетот, кој содржи „амбициозни планови“ за развој на економијата по Брегзит.

Извор: lider.mk