Лашкоска: Катастарот ќе врши класична национализација по службена должност ќе може да брише имот

0
100

Пратеничката Ане Лашкоска на денешната седница во собранието каде што се дискутираше за новиот Закон за катастар истакна дека со овој закон закон ќе се овозможува бришење на веќе стекнатото право на сопственост нешто што е најпроблематично, катастарот по службена должност ќе може да брише имот, ова е класична национализација на приватен имот, вели Лашкоска.

Таа вели неприфатливо е исто така катастарот да не наплаќа услуги од фирмите туку општините, па во член 16 се додава нова можност за геодетите за мирување на нивната лиценца и ова се прави свесно затоа што директорот на катастар има своја приватна геодетска фирма па станува збор за суд на интереси, и додека тој е на функција да му мирува лиценцата за геодетската фирма.

Пратеничката Лашкоска порача дека овој закон е во спротивност на ЕУ директивите, каде директно се ограничува пазарната конкуренција во делот со измените за јавните набавки што остана простор за сомнителни набавки.