Македонија со најскапи патарини за поминати 10 километри

0
69

Патарините во земјите од регионот се многу поскапи отколку во значително побогатите европски земји. Регионалната телевизија Ал Џезира ги анализира цените на патарините за патничките возила (категоризацијата варира од земја до земја), на автопатиштата во земјите од регионот.

Во БиХ, одделно се анализирами трошоците за патарините во Федерацијата на БиХ (автопатите ЈП ФБиХ) и Република Српска (автопатите на Република Српска ).Ако го погледнеме делот од автопатот Добој – Бања Лука, возачите ќе плаќаат во просек 0,48 евра за 10 километри од автопатот. Користејќи го автопатот преку ФБиХ, возачите ќе издвојат 0,60 € за 10 милји по кои патувале.

Во Хрватска го анализиравме речиси целиот дел од автопатот А1 и пресметавме дека возачите трошат 0,64 евра за десет километри на автопатот.

Косово без патарина

Во земјите во регионот со затворен систем за патарина, Србија е најевтина – возачите треба да потрошат 0,33 € за поминатите 10 километри.

Во Северна Македонија, цената е значително различна ако се плати во локална валута (македонски денар) или евра – десет километри автопат во евра чини 0,75 евра, додека во локална валута е 30 денари, што е претворено во 0,49 евра.

Во Косово употребата на автопатот сè уште не се наплаќа, додека Црна Гора сè уште ги чека првите километри од автопатот.

Словенија користи систем за плаќање вињети – налепници кои купуваат патарина за одреден временски период. Вињетата (за возила висока до 1,3 метри и тежи до 3,5 тони) чини 15 ЕУР за седум дена, 30 ЕУР за еден месец, додека годишната цена е 110 ЕУР.

Системите за собирање вињети сè уште се користат во Австрија, Чешка, Унгарија, Словачка и Швајцарија.

Годишната патарина во РС е најскапа во Европа

Во принцип, патарините во земјите од регионот се многу пати поскапи отколку во значително побогатите европски земји.На пример, ќе ја земеме ситуацијата во БиХ. ентитет Република Српска (слично на Федерацијата на БиХ, Хрватска и Србија), каде што се пресметува износот на годишната цена на билетот со множење на километражата на автопатот за 400. Така, годишниот билет за автопатска делница од Добој до Градишка чини зачудувачки 2.044 Евра (4,000 конвертибилни марки) – неколку пати поскапи од годишната вињета во Словенија, за многу помалку километри автопат.

Годишната вињета во Словенија за автомобили до три и пол тони чини 110 евра, во Австрија 89,20 евра, во Швајцарија е 40 франци, или околу 37 евра. Во Бугарија и Словачка возачите на патнички возила плаќаат годишна вињета од 50 евра. Годишната патарина за патнички возила во Чешка е 59 евра, а во Романија 96 евра.

(Ал Џезира)