Неоткриени тајни за Чернобил: Радиоактивниот објект „Слонова нога“ убива за 300 секунди

0
193

Во срцето на забранетата зона на Чернобил се уште има радиоактивен објект наречен „Слонова нога“, кој е смртоносен и може да ги убие оние кои ќе се охрабрат да му се доближат само на неколку секунди, пренесува „The Sun“.

Тој претставува маса од радиоактивен материјал, формирана по катастрофата во 1986 година.

Украинските спасувачки служби го откриле токсичниот објект, што е висок 3,048 метри, во просторија под експлодираниот четврти реактор, а веднаш потоа откриле дека морничавата црна лава истекла директно од срцевината на реакторот.

Растопениот бетон и песок, според информациите, зрачат доволно радијација за да можат да убијат човек за 300 секунди.