Ова девојче има повисок IQ од Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг

0
96

12-годишниот џипси патник има постигнато совршен IQ резултат кој го совладува Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг.

Ќерката на работниците мигранти Роми, Никол Бар, која живее во туристичка заедница во Есекс, постигнала резултат од 162 на IQ тестот, ставајќи ја во првите 1% од популацијата.

Младата девојка со гордост раскажа за “Вестерн Дејли”, “кога дознав дека добив таков висок резултат, тоа беше толку неочекувано. Бев толку шокирана. “

Просечниот IQ резултат за возрасни е 100, според NY Daily News, и секој резултат повисок од 140 се смета за генијално ниво.

Таткото на Бар, Џејмс (36), го зеде резултатот од тестот со својата ќерка, бидејќи интуитивно знаел дека ќе направи исклучително добар резултат, рекол дека нејзиниот успех е разговор за нивната заедница константно.

Тој изјави : “Таа секогаш сакаше броеви и загатки, и таа секогаш беше одлична во математиката, изведувајќи неверојатни резултати неколку години пред нејзината возрасна група во училиште. Таа сака самата да се допадне, тоа е дел од неа “.

Тој додал дека таа отсекогаш била интелигентна и пред своите врсници во училиште. Бар моментално ја посетува академската академија Burnt Mill во Харлоу и се надева дека ќе биде доктор кога ќе порасне.

Нејзиниот главен учител, Хелена Милс, изјавила – “работи неверојатно тешко и се става во многу различни активности во нејзината прва година со нас”.

Портпаролката на Менса, Ен Кларксон, изјави дека “само 110.000 членови во светот се прифатени во ексклузивната Менса општество; 20.000 се од британските острови, 35% од нејзините членови се жени, а само 8% се помлади од 16 години, па Бар дефинитивно е во многу елитна и ретко достапна група.

Во современиот свет со неограничени ресурси за информации, во овој век, се надеваме, ќе биде оној кој ќе придонесе за многу генијални деца.

Нејзиниот татко на крај додаде: “За нас е убаво да бидеме во вестите за нешто добро за промена. Ова покажува дека не е важно од каде доаѓаш, секој може да биде академски брилијантен “.