Откриена најголемата тајна на пирамидите: Истражувач ја открил вистинската причина зошто се изградени овие импозантни градби

0
253

Египтологот и истражувач, Ричард Бенгс, претставил интересна теорија зошто античката цивилизација изградила пирамиди.

Бенкс вели дека една од причините за изработка на овие импозантни градби е појавата на крокодили.

Секоја година, Нил би ја погодувале поплави, но покрај плодната земја што ќе остане по повлекувањето на водата, поплавата би донела и непоканети гости, крокодили.

Овие рептили би го преплавиле брегот на Нил.

Како што се наведува, Египќаните појавата на крокодилите ја поврзале со повторно раѓање, така што тоа објаснува што носат крокодилите, и посебната симболика во тамошната митологија.

Собек е бог во форма на крокодил. Имал статус на бог на поплавите и водата, па бил почитуван ширум делтата на Нил. Се смета дека го почитувале ова животно и веројатно затоа се плашеле од него.

Мумифицирани крокодили се пронајдени во многу места, за да ги следат фараоните во другиот живот. Бенг верува дека пирамидите се изградени со цел луѓето да можат драгоцените предмети да им ги пратат на мр***е после нивната смрт.

Сепак, најраспространето е мислењето дека пирамидите се изградени како вечни почивалишта за фараоните, а се смета дека во Египет има помеѓу 118 и 138.

Извор: digitalnews.mk