Официјално: Научниците открија нова Земја во нашата галаксија (ВИДЕО)

0
298

Вселенскиот телескоп Кеплер од НАСА откри планета слична на нашата Земја која кружи околу својата блиска ѕвезда во Goldilocks зоната погодна за живот која се наоѓа во нашата галаксија.

Kepler-186f е околу 500 светлосни години оддалечена од Земјата и се наоѓа во соѕвездието Лебед. Зоната погодна за живот, наречена Goldilocks зона, е област околу ѕвезда во која кружат планетарни објекти кои имаат доволно атмосферски притисок за на своите површини да одржуваат течна агрегатна состојба на водата.

Иако е проектирано дека постојато најмалку 40 милијарди планети со големина на нашата Земја кои гравитираат во нашата галаксија Млечен пат, оваа специфична планета со големина на нашата е откриена во споменатата зона погодна за живот.

Освен Kepler-186f, има уште 4 други планти кои кружат околу блиската ѕвезда во системот во кој се наоѓа Kepler-186f. Тоа значи дека ако блиската ѕвезда околу која кружи оваа планета е слична на нашето Сонце, со тоа се зголемува и веројатноста за можност за живот на истата.

Ѕвездата која се наоѓа во близина на Kepler-186f има половична маса и големина од нашето Сонце и генерира само една третина од енергијата која ние ја добиваме од Сонцето. Kepler-16f го обиколува своето Сонце за 130 дена.