Српски Блиц: Лука Модриќ го плаќал хрватскиот шпиун во Србија?

0
97

Поранешниот припадник на МУП, Дражен Летиќ, му доставил на својот колега во Хрватска Никола Кајкиќ фалсификувани документи кои биле користени за дискредитација на обвинителот, со цел да го отстранат и да го спречат да продолжи со истрагите против Лука Модриќ и Бранимир Главаш, дознава српски „Блиц“.

Според порталот, Кајкиќ и Летиќ добиле кривични пријави под сомнение за шпионажа, а „Блиц“ достави детали за нивните досиеја што ги чуваше Агенцијата за информации за безбедност (БИА) претходните години. Според тие документи, Никола Кајкиќ, претседател на националниот полициски сојуз во Хрватска, од крајот на минатата година имал интензивна комуникација со Дражен Летиќ, поранешен полицаец и курир на нарко-бандата, Мајкл Доковиќ.

Првите податоци за тајниот соработнички однос, според досието, датираат од октомври 2018 година. Во еден конкретен ден, Летиќ и Кајиќ остварија средба во патарината за автопатот Е-70 во Сремска Митровица. Очигледно е дека контактите постоеле и пред тоа, затоа што Летиќ Кајиќ, со договор, доставил документација чија содржина засега не е позната.

Понатамошно набудување, утврдено е дека тајниот однос на споменатите лица трае од 2013 година, и дека во минатото, освен на територијата на Србија, тие редовно се среќавале во Хрватска, претежно на подрачјето на Винковци и Вуковар. Исто така, собраните податоци покажаа дека Летиќ и Кајиќ остваруваат комуникација користејќи заштитени интернет-апликации за телефонски контакти, со максимален заговор и со наредби на членовите на хрватскиот МУП редовно да ги бришат разменетите пораки, стои во досието.

Летиќ веќе дејствуваше „по наредба“ на неговата хрватска врска. Во март и април минатата година, тој ја фалсификувал потврдата на српското Министерство за одбрана за воената вмешаност на Мирослав Краљевиќ во единиците на ЈНА против хрватските сили во текот на 1991 и 1992 година. Краљевиќ е заменик обвинител на округот во Осијек.

Извор: makedonskivesnik.com