Возењето без клима заштедува гориво: Вистина или мит?

38

До денот кога сите ќе возиме електрични автомобили, секој мал трик за подобрување на опсегот и извлекување максимум од резервоарот за гориво е добредојден. Прашањето е: дали можете да заштедите на гориво со потење на летните горештини и некористење на системот за климатизација на вашиот автомобил?

Можно е, но нема да заштедите доволно за да направите голема разлика. За почеток, дали вашиот систем за климатизација користи гориво? Накратко, да, но не доволно за да биде важно. Според Дејвид Бенет, експерт за поправка на клима-уреди од Американската автомобилска асоцијација (ААА), „системот за наизменична струја, кога работи, малку го оптоварува моторот, што може малку да ја зголеми потрошувачката на гориво“.

Значи, дали можете да заштедите бензин со возење без употреба на клима-уред? Колку и да сакате да одговорите на ова прашање со едноставно „да“ или „не“, покомплицираное од тоа. Тоа е затоа што треба да ја земете предвид специфичната конфигурација на вашето возило и типот на компресорот што го користи системот.

„На многу високо ниво, може да има мала заштеда на плин со исклучено наизменична струја и подигнати прозорци“, вели Бенет. „Сепак, заштедите би биле мали и повеќето потрошувачи не би ги реализирале. Што е со отворањето прозорец? Имено, претворањето на вашиот автомобил во сауна никогаш не е паметна идеја. Но, спуштањето на прозорците и возењето со нив ја намалува ефикасноста на горивото уште повеќе отколку користењето систем за климатизација.

„Работењето на клима-уредот додека возите е всушност поефикасно и заштедува гориво во споредба со возењето со спуштени прозорци“, вели Бенет. „Кога прозорците се подигнати, возилото е поаеродинамично. Кога ќе се спуштат прозорците, отпорот се зголемува.“

Во зима или во врнежливи денови, иако може да се каже дека ја зголемува потрошувачката, добро е да имате клима насочена кон шофершајбната бидејќи го „суши“ влажниот воздух и го замаглува стаклото, што е неизмерен придонес за безбедноста за подобра видливост. а заштедата на гориво би била минимална.

Како да се подобри економичноста на горивото?

Во принцип, ако сакате значително да го подобрите опсегот, заборавете на гаснењето на климата. Можеби е покорисно да се провери притисокот во гумите.

„Неправилно напумпани гуми ќе имаат поголемо влијание врз километражата отколку работата на системот за климатизација. Напумпаните гуми се помалку проблем, но недоволно напумпаните гуми имаат поголем отпор на тркалање, што ја зголемува потрошувачката на гориво.“

Возете конзервативно. Избегнувајте брзо забрзување и ненадејно сопирање. Здружението AAA забележува дека ова може да ја намали потрошувачката на гориво за 15 до 30 проценти при брзини на автопат и 10 до 40 проценти во градско возење. Избегнувајте непотребно работење на моторот во „лер“. Ако треба да застанете повеќе од една минута и ако е безбедно да го направите тоа, исклучете го моторот. Автомобилот во „лер“ троши меѓу еден и два литри гориво на час.

Правилното одржување на автомобилот исто така е од суштинско значење. За да ја подобрите економичноста на вашиот автомобил, треба да го одржувате вашето возило во сервисни интервали препорачани од производителот.