778 километри поминати со едно полнење – нов светски рекорд постигнат со Hundai Nexo

0
109
Swiss aviator and Chairman of the Solar Impulse sun-powered aircraft company Bertrand Piccard arrives at the Paris Inovation campus of Air Liquide in Les Loges-en-Josas, west of Paris, on November 26,2019 during his distance record attempt with one fill up aboard an hydrogen vehicle. (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)

Пасионираниот авантурист и љубител на модерната технологија и вселенските откритија, Бертранд Пикард, направи подвиг со кој постави нов светски рекорд во изминати километри со автомобил со едно полнење на резервоарот.

Пикард тоа го постигна со еден од ретките автомобили на водород, што сериски се произведува, Hundai Nexo.

Тој се возеше низ цела Франција без да го дополнува резервоарот цели 778 км, па дури и тогаш дисплејот во возилото покажа дополнителен опсег од 49 км.

Но, кога пристна во Ле Бургет пред Музејот посветен на воздушната индустрија, тој знаеше дека го достигна светскиот рекорд.

За да го промовира таквиот алтернативен погон, Пикард правеше сопствени тури и се возеше во друштво на бројни познати личности, од француски министри до војводата од Луксембург Хенри и принцот Алберт.

Извор: таратур.цом